Preskočiť na obsah

Tento systém definuje, hodnotí a reguluje nebezpečenstvá, ktoré sú významné z hľadiska bezpečnosti potravín. V súčasnosti sa tento systém považuje za najlepší nástroj prevencie vzniku alimentárnych ochorení.

HACCP zahŕňa 7 princípov:

  1. Vykonanie analýzy nebezpečenstiev a rizík
  2. Určenie kritických kontrolných bodov
  3. Stanovenie kritických limitov
  4. Stanovenie monitorovacích postupov
  5. Stanovenie nápravných opatrení pri prekročení limitov
  6. Stanovenie overovacích postupov
  7. Stanovenie spôsobu vedenia dokumentácie a archivácie

Plán HACCP je písomný dokument vytvorený podľa systému HACCP, zameraný na proces výroby, balenia, manipulácie s potravinami a sú v ňom uvedené všetky postupy potrebné k zabezpečeniu kontroly rizík zdravotnej škodlivosti, ako aj postupy ovládania konkrétneho technologického procesu alebo pracovného postupu. 

Tento plán musí byť vypracovaný tímom odborníkov na základe vopred naplánovaného postupu a prvkov zabezpečujúcich zdravotnú neškodnosť produkcie vašej spoločnosti.